— Беласток: Ортдрук, 2010. — 228 с.: іл. Цвёрдая вокладка.
Рэдзька са шмальцам, сёрбанка са свежых грыбоў, мясны прыварак, рыба па-гультайску, ліповая настойка — разам 361 унікальны рэцэпт беларускіх страваў і напояў пад адной вокладкай!
Усе стравы аўтар сам прыгатаваў і пакаштаваў. Большасць рэцэптаў суправаджаюць і фотаздымкі. А дзе фотаапарат не мог перадаць усяго каларыту, ілюстрацыі замянілі на нацюрморты Васіля Шамрука.
ЗМЕСТАлесь Чахольскі. АДРАДЖЭННЕ КРАІНЫ СМАКУ
Яніна Чыжэўска. ПРЫЕМНАЕ ЗНАЁМСТВА
Юры Качук. AB OVO USQUE AD MALA
ТАБЛІЦА ПЕРАЛІКУ НА ГРАМЫ
СТРАВЫ З ЯЙКАЎ
Яйкі ўсмятку
Яйкі "ў мяшэчак"
Яйкі ўкрутую
"Гняздо" з яйкам
Яйкі на грэнках
Калатуха
Яечня з сырам
Яечня са смятанай
Яечня з грыбамі
Яечня з агароднінай
Яйкі крыпаныя сечаным селядцом
Яйкі крыпаныя грыбамі
Яечня з дранікамі
Багатая яечня
Яечная каўбаса
ЗАЕДКІ
Салата са шчыпяроў цыбулі
Салата з капусты
Салата з агуркоў
Салата з кіслай капусты і бурака
Салата з кабачкоў
Рэдзька з яйкам
Рэдзька са шмальцам
Салата з рэдзькі і морквы
Зялёная салатка са смятанай і яйкам
Салата з бурака са смятанай
Бульба з бураком
Салата з морквы і часнаку
Салата са свежых памідораў і яблыкаў
Салата з радыскі са смятанай
Салата з памідораў і цыбулі
Вясновая салата
Летняя салата
Восеньская салата
Зімовая салата
Салата з парэчкі і морквы
"Сялянская" салата
Салёныя агуркі
Марынаваныя агуркі з цыбуляй
Марынаваныя агуркі ў тамаце
Марынаваныя буракі
Марынаваныя кветкавыя стрэлкі часнаку
ЗАЕДКІ З СЕЛЯДЦА
Селядзец марынаваны
Селядзец "на хуткую руку"
Селядзец са смятанай і яблыкамі
Селядзец у гарчычнай заправе
Селядзец з садавіной і агароднінай
Фаршмак
Селядзец з памідорамі
Селядзец з салерай
Зразы з селядца
Селядзец па-зэльвенску
Ікра з селядца
Рыбнік
Салата з печані траскі
"Зяльвянка"
Акуні пад таматавай заправай
Рыба ў цесце
Рыбная тушанка
Ракі вараныя
Салёная рыба
Вяленая рыба
Салата з печанню
Салата "Папараць-кветка"
Салата "Журавінка"
Салата "Нёманская"
Салата "Гарадзенская"
Халадзец, квашаніна, хуткі
Языкі ў вушах
Марынаваны язык
Язык тушаны ў таматавай заправе
Язык смажаны ў цесце
Заліўны язык
Крыпаны язык
Рулет з рубцоў, языка і мяса
Парася ў жэле
Рулет са свініны з агароднінай
Свіное салёнае сала (сухім спосабам, па-звычайнаму)
Сала па-кандацку
Свіны салёны бачок
Свіное салёнае сала (у расоле)
Вантрабянка
Кішка, крывянка
Каўбаса з печані
Сальцісон
Зэльц
Свойская каўбаса
Наваградская каўбаса
Вэнджаная сухая каўбаса
Шынка ў сінюзе
Шынка па-традыцыйнаму
Кумпяк
Паляндвічкі са свіной выразкі
Паляндвіца
Цешчына смаката
Салата з кураціны
СТРАВЫ З ГРЫБОЎ
Марынаваныя грыбы
Салёныя грыбы
Салата з марынаваных грыбоў
Салата з салёных грыбоў
Салата з печаных грыбоў
Салата са свежых шампіньёнаў
Салата з марынаваных шампіньёнаў
Салата з баравікоў
Грыбная зімовая салата
Салата са свежых грыбоў і бульбы
Салата з марынаваных грыбоў і бульбы
Грыбная салата з бульбай і маянэзам
Грыбная салата з памідорамі
Грыбная салата з яйкам і маянэзам
Салата з марынаваных грыбоў і зялёнага гарошку
Грыбная салата з вяндлінай
Салата з сушаных грыбоў і селядца
Грыбная поліўка
Вушкі з грыбамі
Грыбная салянка
Грыбная салянка з мясам
Грыбны суп
Суп з лісічак
Грыбны суп з агароднінай
Грыбная поліўка з агароднінай
Грыбны суп з чарнаслівам
Грыбны суп з бульбай
Грыбны суп з кабачкамі
Грыбны суп з гарбузом
Грыбны суп з аўсянымі крупамі
Панцак з грыбамі
Сёрбанка са свежых грыбоў
Грыбная поліўка з панцаком
Тушаныя грыбы
Грыбы тушаныя ў вяршках
Тушаныя шампіньёны
Грыбы тушаныя з агароднінай
Тушаныя маслякі
Грыбы тушаныя з бульбай
Баравікі ў вяршках
Грыбы тушаныя з памідорамі
Грыбы смажаныя ў цесце
Смажаныя грыбы
Смажаныя рыжыкі
Грыбы смажаныя з цыбуляй у смятане
Грыбы смажаныя па-сялянску
Чырвонагаловікі запечаныя ў смятане
Апенькі запечаныя з памідорамі
Грыбы запечаныя ў смятане
Шампіньёны запечаныя ў малацэ
Шампіньёны ў смятане
Галубцы з грыбамі
Грыбныя катлеты
ВАРЫВА
Мясны прыварак
Поліўка з калдунамі
Поліўка з курыцы
Суп з мяснымі галкамі
Бульбяны суп з галкамі і часнаком
Суп з галкамі з курынага мяса
Суп з трыбухамі
Поліўка з маладой бульбай
Церцюха
Мачанка
Цыбульнік з рысам
Кулеш
Крупнік
Жур
Нішчымны жур
Малочны жур
Журавінавы жур
Жур з вяндлінай
Рысавы суп з цытрынай
Старасвецкая кашка
Лагодны суп
Хлебны квас
Цура, крышанка
Бурачны квас
Боршч
Боршч з грыбамі
Верашчака
Цвікленя
Бацвінне
Халаднік
Халаднік з кіслым малаком
Лапеня
Гарбузок
Капуснік
Капуснік з кіслай капусты
Нішчымны капуснік з яблыкамі
Далікатны суп
Шчаўе
Расольнік
Грыжанка
Суп з маладога гароху
Гарохавы суп
Гарохавая сёрбанка
Шупеня
Фасолевы суп па-зэльвенску
Дзярэчынская падкалотка
МЯСНЫЯ СТРАВЫ
Пячыста
Пячыста з марынаванай свініны
Пячыста з вішнямі
Пячыста са слівамі
Пячыста з яблыкамі
Пячыста з арэхамі
Зразы традыцыйныя
Зразы хуткія
Зразы святочныя
Зразы з рысам
Смажаная свініна па-звычайнаму
Свініна па-хатняму
Паляндвіца па-гусарску
Ялавічына далікатная пад лютам
Ялавічына тушаная з чарнаслівам
Паляндвіца адвараная з агароднінай
Колцы
Ялавічына кісла-салодкая
Ялавічына з яблыкамі
Адвараная цяляціна
Бараніна з грэчкай
Свініна з фасоляй
Свініна ў капусным расоле
Пражаніна, прыжаніна
Смажаніна па-лідску
Тушанка меская
Тушанка з бараніны
Свіны кумпяк у сухарах
Гуляш па-дзярэчынску
Будзённая вячэра
Мяса на ражне
Свіныя рабрыны па-засцянкоўску
Крыпаны свіны бачок
Катлеты "Белавежскія"
Бэбах
Юц
Трыбушкі, рубцы, флякі
Бігас
Бігас класічны
Бігас з салёнымі агуркамі
Бігас па-хатняму
Галубцы традыцыйныя
Перац крыпаны
Кабачкі крыпаныя
Памідоры крыпаныя
"Вожыкі"
"Вожыкі-здабытчыкі"
Біткі
Катлеты з цяляціны з мазгамі
Катлеты з хрэнам
Катлеты пышныя
Рулет фальварковы
Катлеты вясковыя
Прынёманская вячэра
Каўбаскі "Белавежскія"
Паляўнічыя каўбаскі
Рулька з агароднінай
Рулька ў піве
Свіныя ножкі з фасоляй
Печань смажаная са смятанай
Печань з цытрынай
Тушанка з сэрца
Курыца смажаная з бульбай
Курыца смажаная з грыбамі
Курыца ў гарбузе
Курыца адвараная
Кураня смажанае
Курыца крыпаная
Качка крыпаная
Гусь з капустай
Гусіная шыйка
Індычка смажаная
СТРАВЫ З ДЗІЧЫНЫ
Кандзёр
Смажаніна паляўнічая
Язык вепрука
Рабрыны па-паляўнічаму
Паляўнічы падвячорак
Адпяркі паляўнічыя
Заяц смажаны
Заяц тушаны з віном
Смажаная дзікая качка
РЫБНЫЯ СТРАВЫ
Юха
Крыпаны карп з бульбай
Карп запечаны з грыбамі
Карп крыпаны грэчкай
Карп з чырвоным віном
Карп з чырвоным перцам
Рыба смажаная
Рыба па-заморску
Карп крыпаны па-суседску
Рыба тушаная
Рыбныя галкі
Акунь запечаны па-гаспадарску
Рыба па-гультайску
Карасі запечаныя
Лінь мудрагеліста прыгатаваны
Шчупак з хрэнам
Шчупак з грыбамі ў белым віне
Шчупаковая запяканка
Шчупак тушаны ў смятане
СТРАВЫ З АГАРОДНІНЫ
Булдава з ныркамі і грыбамі
Рагуля, "бульбяны хлеб"
Бульба печаная
Таўчонікі
Сачні
Капуста тушаная
Калдуны бульбяныя, пызы
Бульбяныя хрушчы
Цыбрыкі
Бульбішнікі
Камы
Бульбяныя пампухі
Бульбяная бабка
Маркоўная бабка
Бульбяная кішка
Дранікі крыпаныя
Патэльнікі
Капытка
Гарохавыя аладкі
Аладкі з кабачка
СТРАВЫ З МАЛАКА, МУКІ І КРУП
Зацірка
Бацянка
Малочны суп
Пелюхі
Рулі
Маннік
Саладуха
Локшыны
Мазуркі
Бабіна каша
Наліснікі
Верчыкі
Калдуны мучныя
Клёцкі
Сырнікі
Шалтаносы
Аладкі
Рагойш
ЛАСУНКІ І СЛОДЫЧЫ
Агуркі з мёдам
Арэхі ў мёдзе
Грушы з мёдам
"Дзьмухаўцы"
"Дзед"
Трускаўкі з вяршкамі
Крыпаныя яблыкі
НАПОІ
Абсэнт 1892
Палыновая настойка
Ліпавая настойка
Вішняк
Вішнёвая запяканка
Вішнёўка
"Дзьмухавец"
Мазагран
Медавуха
Гарэлка мядовая
Крушон
Саладуха
Раўгеня
Сыта
Крупнік
Сула, бэрка
Кляновік
"Бурштын"
Грушоўка
Малінаўка
Рабінаўка
Сідр
ТЛУМАЧЭННІ